Vilken typ av mat?

Varför inte ha en speciell nisch att inikta sig på? Ett bra sätt kan vara att man köper ekologiska råvaror och tillreder sådana rätter.Den som har möjlighet kan odla egna grönsaker i sin täppa,kryddor från sin egna örtaträdgård,ha egna höns och köpa kravodlat mjöl.





Gräsuppfött kött från gröna gårdar kan man köpa från Gårdsbutiker men finns även här i  några större matvaruaffärer här i Göteborg. www.gronagardar.se


Dagens tips från "With Love From My Kitchen"

Soluppgång (Energidryck)

Mixa apelsin och ananas med lite mineralvatten eller limejuice. Lägg i citronmeliss när drinken är färdig.

Pyttipanna (squash)


Pyttipanna (squash)

Perfekt att ha med sig i matlådan.

Hacka en squash i tärningar och lägg i en stekpanna med lite smör i. Skär en 1 cm rökt bog i små tärningar och stek med squashen. Hacka en paprika och 1 hg champinjoner och lägg i stekpannan. Salta och peppra och strö hackad persilja över. Stek gärna ett ägg till.


Vingasoppa




Vingasoppa (fisk)   

Koka ca 300 g torskfile i en buljongtärning (grönsaks) och 1 liter vatten. Tillsätt 1 hg hackad champinjoner och broccoli. Under tiden medans fisken kokar så smält 3 msk smör ock tillsätt 3 msk sojamjöl och rör om. Späd med mjölk och fiskbuljong tills soppan får en lagom konsistens. Tillsätt 1 msk gräddfil och 3 msk grädde. Krydda med salt, lite svartpeppar, några fänkålsfrön och ½ tsk mejram. Sila fisken och ingredienserna och lägg i soppan. Strö över 2 msk hackad dill.

www.bridget.se


Frukostrummet



Jag har ju rest mycket och bott på många olika hotell/motell och bed&breakfast.Frukosten är väl det som jag alltid tyckt varit trevligt på morgonen.Få sätta sig till bords där det finns en fin ren duk ,några vackra små blommor som står på bordet, servetter,bestick på bordet och skön dämbad musik i bakgrunden.



Hur ska jag göra nu då när jag bestämt mig för att nå min normalvikt? Jag har inte tänkt att banta eller att äta några konstiga dieter.Däremot så har jag märkt vilket jag anat i flera år att just sockret varit orsaken till att jag gått upp i vikt vilket också gjort att det dragit med sig flera följdeffekter.Vilka följdeffekter då? Ju mer socker man stoppar i sig ju mer socker vill man ha eller snarare behöver.Själva sockretbitar stoppar man ju numera inte i munnen utan följdeffekten av sockerbehov blir att socker finns i kakor där det också finns fett.Socker finns också dolt i mycket annat som vi stoppar i oss utan att veta om det.

Ju mindre strösocker (och även onaturligt) man stoppar i sig ju mindre socker vill man ha. Jag tex äter tre frukter varje dag och det räcker mer än väl.Jag skulle inte kunna tänka mig att äta lösgodis eftersom mitt behov är mättat.

Hur går det med frukosten på färjan till Tyskland då?
Jag har ju åkt så många gånger med den färjan och tyckt det varit så trevlig med frukosten framförallt om man ska bila ända ner till  Basel för då behöver man äta en rejäl frukost.I mitt fall så skulle jag väja en smörgås utan socker,skinka,lite omelett och ett kokt ägg samt frukt och en kopp kaffe.

Har tagit en kort i mina gamla Hemmets kokbok från 1967.Mjölken köpte man i flaskor på den tiden.När  mjölken var slut så var det viktigt att man rengjorde ordentligt i flaskan innan man lämnade tillbaka den till affären.


Hemmets kokbok 1967 Foto Sten-Didrik Bellander


I mitt kompendium "Gårsturism"  som jag använt under mina kurser 1997 så var det poppulärt en tid med Stenåldersmat.



Här är två recept på min egna komponerade stenålders frukost som jag lånat ur mitt kompendium Gårdsturism.

Frukost

Solstrålen

Riv en morot och ett äpple. Tillsätt 2 hackade skinkskivor och 10 russin och 10 nötter. Servera grönt te till.

Morgonmys

Knäck 2 ägg i en skål. Tillsätt 1 matsked vatten och krydda med herba
mare. Hacka ½ hg skinka och lägg i äggblandningen. Stek omeletten gyllenbrun i rapsolja. Fyll en tallrik med hackad grönsallad och vik omeletten över salladen. Strö finhackad persilja över. Lägg några upptinade räkor i en skål som tillbehör. Fyll en annan skål med hallon, clementinklyftor och hasselnötter.
Severa grönt te till.

© Brigitte Ranniger Gårdsturism

www.bridget.se


Välkommen till min nya blogg!



"With Love From My Kitchen"



Jag heter Brigitte och tänker skriva om hur bara vissa små förändringar i "vad jag äter"  gjorde att jag gick ner 8 kilo från den 1 januari 2009 till den 15 mars 2009.

Jag bestämde mig steg 1 att sluta helt  och hållet med socker.Jag köpte inte heller något fruktsocker eller något annat konstgjort socker.Däremot så åt jag tre frukter varje dag som var lite söta som tex äpple,päron och apelsin.Jag läste noga vad jag stoppade i mig så att det inte innehöll något dolt socker.Jag åt inga kakor,tårtor eller godis förutom vid ett tillfälle då jag tog en liten bit tårta vid en födelsdagsfest men den smakade konstigt.

Steg 2 så bestämde jag mig för att äta mindre kolhydrater eller snarare räkna ut hur mycket kolhydrater det är i vad man stoppar i sig. Jag hittade en bra balans så att jag inte åt för mycket kolhydrater och fett. Dessutom aktade jag mig för att använda produkter med för mycket salt som binder vatten i kroppen.

Steg 3.Varje morgon så twistade jag i tio minuter (ingen musik på) för att få igång cirkulationen i kroppen.Man rör både armar och ben.

www.bridget.se

RSS 2.0