Frukostrummet



Jag har ju rest mycket och bott på många olika hotell/motell och bed&breakfast.Frukosten är väl det som jag alltid tyckt varit trevligt på morgonen.Få sätta sig till bords där det finns en fin ren duk ,några vackra små blommor som står på bordet, servetter,bestick på bordet och skön dämbad musik i bakgrunden.



Hur ska jag göra nu då när jag bestämt mig för att nå min normalvikt? Jag har inte tänkt att banta eller att äta några konstiga dieter.Däremot så har jag märkt vilket jag anat i flera år att just sockret varit orsaken till att jag gått upp i vikt vilket också gjort att det dragit med sig flera följdeffekter.Vilka följdeffekter då? Ju mer socker man stoppar i sig ju mer socker vill man ha eller snarare behöver.Själva sockretbitar stoppar man ju numera inte i munnen utan följdeffekten av sockerbehov blir att socker finns i kakor där det också finns fett.Socker finns också dolt i mycket annat som vi stoppar i oss utan att veta om det.

Ju mindre strösocker (och även onaturligt) man stoppar i sig ju mindre socker vill man ha. Jag tex äter tre frukter varje dag och det räcker mer än väl.Jag skulle inte kunna tänka mig att äta lösgodis eftersom mitt behov är mättat.

Hur går det med frukosten på färjan till Tyskland då?
Jag har ju åkt så många gånger med den färjan och tyckt det varit så trevlig med frukosten framförallt om man ska bila ända ner till  Basel för då behöver man äta en rejäl frukost.I mitt fall så skulle jag väja en smörgås utan socker,skinka,lite omelett och ett kokt ägg samt frukt och en kopp kaffe.

Har tagit en kort i mina gamla Hemmets kokbok från 1967.Mjölken köpte man i flaskor på den tiden.När  mjölken var slut så var det viktigt att man rengjorde ordentligt i flaskan innan man lämnade tillbaka den till affären.


Hemmets kokbok 1967 Foto Sten-Didrik Bellander


I mitt kompendium "Gårsturism"  som jag använt under mina kurser 1997 så var det poppulärt en tid med Stenåldersmat.



Här är två recept på min egna komponerade stenålders frukost som jag lånat ur mitt kompendium Gårdsturism.

Frukost

Solstrålen

Riv en morot och ett äpple. Tillsätt 2 hackade skinkskivor och 10 russin och 10 nötter. Servera grönt te till.

Morgonmys

Knäck 2 ägg i en skål. Tillsätt 1 matsked vatten och krydda med herba
mare. Hacka ½ hg skinka och lägg i äggblandningen. Stek omeletten gyllenbrun i rapsolja. Fyll en tallrik med hackad grönsallad och vik omeletten över salladen. Strö finhackad persilja över. Lägg några upptinade räkor i en skål som tillbehör. Fyll en annan skål med hallon, clementinklyftor och hasselnötter.
Severa grönt te till.

© Brigitte Ranniger Gårdsturism

www.bridget.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0